- Fascinerende og frustrerende

- Å velge vin på restaurant kan sammenlignes med å vise frem spillelista si. Man kan fort føle seg litt blottlagt, mener sommelier Lene Pedersen.

 

 

TEKST: Hilde Eskild/Tekststudio FOTO: Erling Slyngstad-Hægeland

Hvorfor sommelier?

- Jeg studerte til barnevernspedagog og jobbet som servitør ved siden av. Etter hvert fant jeg ut at dette var veien jeg ville gå. Først var jeg mest interessert i øl. Så ble vininteressen vekket.

Kan du si litt om utdanningen?

WSET kurser hele verden, og deres konsept, i tillegg til kunnskap om vin, er strenge retningslinjer for fagspråket. Folk skal kunne reise hvor som helst og forstå hverandre når det snakkes om vin. Av fire nivåer med økende vanskegrad, har jeg tatt tre.

Hva går jobben din ut på?

- Jeg er servitør, tar imot gjester og anbefaler mat og drikke. I tillegg er jeg ekstra oppmerksom på folk som ber om utvidet vinkart og vil ha noe annet enn vinpakkene vi har lagt opp til ved restauranten. Disse bytter vi hver dag, og en del av jobben består i å gjøre klar vinene til dagen etter. Her er det flere som bidrar, men min jobb er ofte å ta den siste sjekken. Vi har en kjellermester som står for innkjøp og forhandlinger med leverandører, men jeg kan komme med forslag, og vi samarbeider godt.

 

Hva er mest fascinerende ved yrket ditt?

- Vin er et helt enormt felt å sette seg inn i, og det er både fascinerende og frustrerende. Det jeg liker aller best, er å kommunisere med gjestene rundt vin. Det er alltid gøy å oppklare noen vanlige misforståelser.

Hvor viktig er glasset?

- Både helt uvesentlig og kjempeviktig. Du får jo i deg vinen uansett, men formen på glasset styrer hvordan du åpner munnen og hvordan nesa og luktesansen får mulighet til å arbeide. Glasset gjør at vinen renner inn i munnen og møter tunga på en måte som gjør at du får mest mulig utbytte av smaken.

 

Hva gjør en amatør som bare har lyst på vin?

- Finn en vin du liker. Både dagsform, temperatur og omgivelser spiller inn på hvordan du opplever vinen og hva du har lyst på. Vin er både smak og behag, og hva som er favorittvinen varierer med sammenhengen.

Lene Pedersen (27)

 

Sommelier ved Smag og Behag Kristiansand. Den dyreste flaska i restaurant-kjelleren koster 200 000 og er fra Burgund. I TV-serien Exit drakk de denne vinen fra cognacglass. Det vakte reaksjoner. 

Pedersen har gjennomført tre nivåer Sommelierkurs ved WSET (Wine and Spirit Education, London). Holder på med Sommelierutdannelsen ved Kulinarisk Akademi i Oslo.

Sommelier betyr vinkjenner. En servitør som har spesialisert seg på vin, samt mat og vin i kombinasjon. Kan også mye om kaffe, brennevin og sjokolade.