Kampen om kompetansen

Ny teknologi, ny kompetanse, nye markeder og nye miljøkrav. Det er en tid med raske endringer, og kampen om arbeidskraft er tøff.

Tekst: Jan Frantzen

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

– Kristiansand har et litt dårlig rykte når det gjelder jobbmuligheter. Dessverre, sier tidligere UiA-student Eiril Eliassen Weidemann.

Hun leverte tidligere i år masteroppgaven «Hvor skal jeg bo?». Med Kristiansand som utgangspunkt undersøkte hun hvilke faktorer som påvirker unge voksnes valg av bosted. Weidemann intervjuet 12 personer i alderen 25-35 år, med ulik tilknytning til byen.

– Noen bedrifter er «på», og tilbyr plasser til nyutdannede, kanskje spesielt innen tekniske fagfelt. Men vi trenger flere som tenker sånn.

– Mange studenter begynner tidlig med å se seg om etter jobb. Og mange av disse glipper fordi andre regioner lyser ut stillinger tidligere.

Det sier Maiken Græsli McNeill, til daglig markedssjef i SmartOrg og nå også leder for ressursgruppen i nettverket U40. Næringsforeningen lanserte nettverket i Kristiansand i september.

– Vi har en del bedrifter som kanskje ikke forventer at man søker jobb før man har fullført utdanning. Om de begynner å tenke et halvt år frem i tid, kan de kapre mange av de unge stjernene som flytter dit hvor jobben er, sier McNeill.

Med nettverket U40 skal være de unges talerstol og kommunisere hva som bør gjøres for å skape en attraktiv region for unge arbeidstakere. Bare en måned etter lansering var det allerede 130 medlemmer i nettverket.

– Bedriftene er positive til det vi skaper her og ser mulighetene som ligger i det. Jeg tror nok mange mellomledere og ledere har vært i samme situasjon som dagens unge, og kjent på at de kunne trengt et slikt nettverk, sier McNeill.

Tilbake til Weidemann og hennes undersøkelser. Et av de viktigste poengene som trekkes frem er viktigheten av møtesteder for unge. Og her kommer Kristiansand litt dårlig ut, i alle fall sammenlignet med hovedstaden.

– Det gjelder blant annet restauranter, kafeer og utesteder. Nesten alle informantene hadde et forhold til Oslo, og savnet variasjonen og de unike stedene der, forteller Weidemann.

– Mange sier at vi ikke kan sammenligne oss med Oslo, og det er jo sant. Men det er viktig å ta dette seriøst, og faktisk tenke på at vi konkurrerer med Oslo på å tiltrekke kompetanse, sier Weidemann.

Græsli McNeill legger til:

– Det er opp til kafeene og utestedene å gjøre seg attraktive som møtested for målgruppen, men vi skal undersøke om vi sammen med medlemmene og virksomheter i byen kan bidra til dette.

Janne Siri Horne jobber hver eneste dag med å finne de rette menneskene til de rette bedriftene. Hun er partner i rekrutteringsselskapet Headvisor.

– Det er arbeidstakers marked, og et krevende marked å rekruttere i. Det er vanskeligere å få de gode kandidatene til å søke på jobber enn tidligere.

Det blir viktigere og viktigere for oss som hodejegerselskap å ta initiativ overfor kandidater. Det er en trend vi ser tydelig.

– Det er ikke tvil om at det skjer mye her på næringslivssiden, som for eksempel etableringen av batterifabrikken Morrow. Det skaper mye fokus og positivitet rundt ambisjonene på Sørlandet. Det vil bli positive ringvirkninger.

Hos kompetansehuset PwC jobber teknologer, revisorer, rådgivere og advokater side om side, og innen 2025 skal selskapet vokse med over 1000 nye ansatte i Norge. Det betyr mange nye arbeidsplasser også i Agder.

– Det er allerede en kamp om de beste hodene, og arbeidssøkere i dag stiller andre og nye kriterier til arbeidsgiver. For eksempel ser vi et økt fokus på bærekraft, selskapets verdier, kontinuerlig læring, coachende ledelse og balanse mellom jobb og fritid, sier manager i PwC i Kristiansand, Caroline Benham.

Raske omstillingsbehov gjør at det kreves et mangfold av medarbeidere, som evner å tenke nytt. Derfor har PwC også satt mangfold og inkludering høyt på agendaen.

– Man må tørre å satse både på nyutdannede og på mennesker med annen relevant kompetanse. Og man må være villig til å bruke tid og penger på å utvikle dem, sier Horne.

I likhet med Caroline Benham i PwC opplever Horne at unge arbeidstakere nå ser etter mer enn bare en jobb. De velger seg også verdier som de kan stå inne for.

– Jeg tror Sørlandet er der vi skal være når det gjelder disse områdene. Nå handler det om å være tøff og tydelig.