Turbindebatt og nye initiativer

Året startet med inngåelsen av en rekke nye lokale partnerskap. SG Armaturen, Gorines, Stay/Portal Travel og Lillesand Hub gikk inn som nye partnere for satsingen i Lillesand. Samtidig tok mangeårig partner, Lillesands Sparebank, initiativ til en lokal forsommerfest, med øremerkede tilleggsmidler for å samle lokalt næringsliv.  

Utover våren og sommeren var det noen saker som var av særlig næringspolitisk interesse: I sentrum var handelsstanden fortvilet over forsinkelser på gravearbeidet i gågata som medførte økonomiske tap og uforutsigbare arbeidsforhold. I Høvåg var tilknytningsstopp på vann og avløp en hodepine for en større del av bygg- og anleggsbransjen, med en indirekte konsekvens for turismen –  misfornøyde hytteeiere langs Blindleia er ikke optimalt for destinasjonsrenomméet til kommunen. 

I bystyret før sommeren ble det besluttet at søknadene skulle behandles politisk, og ikke administrativt, men aktører innen bygg- og anlegg opplevde forsinkelser på bakgrunn av at sommerfullmakten ikke var formidlet tydelig nok internt i kommunen.  

Prosjektleder Liv Eva Kirkesæther gjennomførte før sommerferien en rekke områdemøter med små og store aktører i Høvåg, Kjerlingland, Gaupemyr og Tingsaker. I Høvåg er parkering et problem på sommerhalvåret, ettersom manglende håndtering gjør at lokalt næringsliv (bygg og anlegg) ikke får adkomst eller parkering til sine pågående prosjekter, og dette omtales som kaotisk av lokale bedrifter. 

“Vindturbin på Kjerlingland” var saken som fikk desidert mest oppmerksomhet året gjennom, ikke bare i Lillesand, men også i regionale mediehus som Fædrelandsvennen og NRK. NIKR har et tydelig standpunkt om å ta i bruk industriområder til fornybar energi og næringsutvikling, noe som resulterte i til dels opphetede diskusjoner. Til slutt var det et splittet bystyre som til slutt stemte nei til videre konsekvensutredning.  

Arrangementer lokalt: Stine Sofies stiftelse inviterte til frokostmøte på Kaldvell i januar, og Sparebanken Sør hadde et frokostmøte i mars. På våren samlet vi kommunens toppledere til en uhøytidelig samling med erfaringsutveksling på tvers av bransjen. I slutten av mai arrangerte vi nysatsingen lokal forsommerfest, med Gatsby-tema og godt oppmøte fra hele regionen – ikke bare lokalt fra Lillesand.  

Høsten 2024 tiltrådte ny næringssjef i kommunen. NIKRs prosjektleder hadde flere innledende møter med ham, og informerte om pågående saker som opptar lokalt næringsliv. En rekke medlemsmøter ute i bedrift ble gjennomført denne høsten, og nye medlemmer kom også til.  

Før jul ble den tradisjonelle juleminglingen avholdt, med kåring av årets bedrift, årets bedriftsleder og årets servicebedrift.  

Alt i alt var 2024 et utfordrende år for store deler av Lillesands næringsliv, med høye renter og noe frustrasjon knyttet til kommunal saksgang. Handelsstanden tærte på marginene, bygg- og anlegg på ordrereservene, og øvrige bransjer ga uttrykk for at pengene satt mindre løst i både privat- og bedriftsmarkeder. Mot slutten av året uttrykte imidlertid majoriteten en optimisme til kommende år.