Menneskene på Morrow 

Morrow Batteries har allerede hentet medarbeidere fra 25 ulike nasjoner, og skal totalt ha 2500 ansatte. Men regionen må bli bedre på å inkludere internasjonale arbeidstakere, mener ekspertene.  

Tekst: Jan Frantzen 
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

– Den høyeste fjelltoppen i Nederland er en fartsdump. Så du kan kanskje tenke deg at vi trives med naturen her, smiler Christel Van der Zee.  

Sammen med mannen Jeroen og sønnen Finn (3) har hun tatt flyttelasset med seg fra Nederland til Sørlandet. Årsaken er at Jeroen har fått jobb på Morrow Batteries, og skal være med på å utvikle det nye industrieventyret i Arendal.  

– Vi hadde det meste vi ønsket oss i Nederland, bortsett fra naturen og de vakre norske omgivelsene som vi visste at vi ville elske, forteller Jeroen fra sofaen i huset familien leier på Hestnes i Grimstad kommune. 

Christel jobbet i barnehage i Nederland, mens Jeroen var prosessoperatør på oljeraffineriet i Rotterdam – Europas største oljehavn.  

– Selskapet har alltid vært bra for meg, og det har gitt oss et godt liv. Men etter at sønnen vår ble født kjente jeg på et større ansvar for fremtiden. Det fikk meg til å ønske å være en del av det grønne skiftet vi står overfor.

Han søkte seg til Morrow i desember 2021 etter å ha sett en annonse på Finn, og ble ansatt som operatør i begynnelsen av 2022. Noen måneder senere ble han forfremmet til teamleder. For øyeblikket jobbes det mye med forberedelser, som blant annet innebærer en del turer til Chungju i Sør-Korea, hvor Morrow har sin pilotfabrikk. Her trener operatørene på alt som er nødvendig for å produsere batterier av høy kvalitet.  

Mens samtalen med Jeroen går på engelsk, har ektefellen en godt innarbeidet mandalsdialekt. Christel er også fra Nederland, men har familie fra Mandal og Farsund. Hun gjorde det klart for Jeroen allerede da de møttes for 15 år siden, at hun på sikt ville flytte til Norge. Og etter en og annen norgesferie, kom også mannen på gli.  

Den største forskjellen fra livet i Nederland, er antall timer de tilbringer utendørs.  

– Vi var mye ute i Nederland også, sammenlignet med vennene våre. Men her er vi ute dobbelt så mye, fordi det mye gøyere å gå fjellet og være i naturen. Og det kan vi gjøre selv om det regner. I Nederland har ikke folk ordentlig regntøy engang, for hvis det regner, så går man bare ikke ut, forteller Christel, som har fått jobb som pedagogisk leder i Longum naturbarnehage i Arendal. 

– Jeg trives utrolig godt, og Finn koser seg også i barnehage, hvor hverdagen ser veldig annerledes ut enn i Nederland. Han er mye mer ute i naturen, og hele pedagogikken er annerledes her.

Ekteparet legger ikke skjul på at det også er ting de savner. Utvalget av frukt og grønnsaker i nederlandske dagligvarebutikker er én ting. Bakeriet på hjørnet der de bodde, er en annen. Familien. Og prisene, naturligvis.  

Dessuten synes de at det er vanskelig å starte helt på nytt i Norge, spesielt når det gjelder det sosiale. Selv om begge trives med sine nye kolleger, opplever de at det kan være verre å få nye venner på Sørlandet. 

– Jeg har gode kolleger som jeg kan treffe og ha det hyggelig med i helgene. Men jeg har ikke fått noen venner ennå. Det har naturligvis litt med familiesituasjonen å gjøre, og litt med at vi bor ganske avsides. Og så hjelper det heller ikke at norsken min er ganske dårlig, sier Jeroen.  

Morrow har opprettet flere lokale partnerskap for å ta vare på sine nyansatte. Når selskapet har signert en ny arbeidskontrakt med en internasjonal statsborger, kommer Relocation Agder inn i bildet.  

– Da kontakter vi familien og planlegger flyttingen til Norge, forteller Birthe Helland, som er ansvarlig for det kommunale initiativet. 

– Vi hjelper med søknader om arbeidsopphold og eventuelt med familiegjenforening. Vi bistår også med å skaffe personnummer, skattekort, bankkonto og slike ting.  Så informerer vi dem om norsk arbeidskultur og norsk kultur generelt, sier hun. 

– I regionen har vi et forbedringspotensial på å rekruttere mennesker med utenlandske navn, og spesielt de som foreløpig kun snakker engelsk. Mange av disse ektefellene har høy kompetanse og spennende internasjonal erfaring, men sliter med å få jobb.

– Næringslivsledere kan være litt modigere, ved ikke bare å rekruttere fra interne kretser eller den typiske norske kandidaten med en mastergrad, men også våge å tenke litt nytt. 

- Nå som vi også skal satse på havvind og hydrogen, er vi avhengig av internasjonal kompetanse. Da må alle være med å bidra til at de som kommer for å bidra med dette faktisk trives her, og ønsker å bli værende.

Mens Relocation Agder hjelper de nyansatte i Morrow med det praktiske, jobber Welcome Hub Agder med inkludering og integrering av de internasjonale arbeidstakerne.  – Dette er en stor utfordring i regionen, sier prosjektleder i Welcome Hub Agder, Megan Elizabeth Sommer Strand. 

– Det er mange ting Norge gjør bra, vi er for eksempel på andreplass når det gjelder balanse mellom arbeid og fritid. Men tallene viser at inkluderingen er altfor dårlig. Mange som kommer hit sliter med ensomhet.

Welcome Hub  har bistått et trettitalls Morrow-familier med å etablere seg, i tillegg til nyansatte i andre bedrifter i regionen. Huben står bak 30-40 sosiale arrangementer i måneden, som også er for norske tilflyttere.

De jobber dessuten med å introdusere de nyankomne til organisasjoner, lag og foreninger.  

– Ofte hører vi at nordmenn er kalde. Da sier vi at det ikke er sant – de er bare høflige. De vil ikke forstyrre deg, forklarer vi. Og da får de forståelse for det, sier Strand, som selv er amerikaner og flyttet til Norge for 17 år siden.  

Rekrutteringsansvarlig i Morrow Batteries, Kelly Forrest, forteller at selskapet leter etter nye kolleger både lokalt og internasjonalt. 

– Vi har to måter å tilnærme seg dette på, ettersom vi både har et kortsiktig og et langsiktig perspektiv. I det kortsiktige bruker vi de kjente mediekanalene, Finn, LinkedIn, Instagram og våre egne nettsider.

- I et mer langsiktige perspektiv besøker vi høyskoler og deltar på karrieremesser, både i og utenfor Norge. Vi bygger merkevaren vår, og deler informasjon om mulighetene som finnes på Morrow, forteller hun.  

I skrivende stund har fabrikken rundt 130 ansatte, fordelt på 25 forskjellige nasjonaliteter. Ved utgangen av året forventer Forrest at ytterligere 30-50 ansatte vil være på plass.  

- Når vi er fullt operative vil vi være rundt 2500 ansatte, sier Forrest.