– Det er børs og katedral. Vi kan vanskelig kritiseres for å tjene for mye penger, sier Geir Bergskaug, konsernsjef i Sparebanken Sør.
Når Sparebanken Sør fusjonerer med Sparebanken Vest i 2025, er planen å bli mer konkurransedyktig og lønnsom. Det kommer banken, kundene, lokalsamfunnet og næringslivet til gode.
– Sparebankmodellen har alltid stått sterkt. Det er en ganske unik eierstruktur hvor vi i all hovedsak er samfunnseid, og hvor overskuddet går tilbake til landsdelen og som utbytte til kundene.
Levedyktig 200-åring
Det hele startet for 200 år siden. Norge var blitt selvstendig igjen, og landet var preget av økonomisk kaos. Noen kloke mennesker mente det var en god idé å lage en bank med intensjon om å sikre folks penger og motivere dem til sparing. Christiansands Sparebank, forløperen til Sparebanken Sør, ble etablert.
– Det var et sosialt eksperiment, i alle fall med et sosialt bakteppe, og ganske tidlig begynte banken å gi tilbake til samfunnet, altså eieren. Denne sparebankmodellen har stått fast hele tiden, selv om banken har vært gjennom mange fusjoner opp igjennom, forteller Bergskaug.
Forrige var i 2014, da Sparebanken Pluss og Sparebanken Sør ble ett. Nå skjer det igjen. I 2025 fusjonerer Sparebanken Sør og Sparebanken Vest, og danner landets største sparebank. Mye tyder på at navnet blir Sparebanken Norge, og når det skjer skal konsernsjef Bergskaug hente sin siste lønningspose og i stedet ta plass rundt styrebordet.