– Vi trenger en uenighetskultur 

Cultiva-leder Kirsti Mathiesen Hjemdahl synes det er viktig at stiftelsen skaper debatt. Og hun står godt i uenighet.  

TEKST JAN FRANTZEN
FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND

Dere har akkurat flyttet inn i nytt hus. Hva betyr det for Cultiva?

– Jeg tror det virkelig kan begynne å smelle her hvis vi får huset til å fungere på tvers av etasjene. Vi har UiA og SiA, et bredt innovasjonsmiljø og et stiftelsesfellesskap i bygget. Det vil være en stadig tilstrømming av unge folk i underetasjen, og vi ønsker å få dem inn i arbeidslivet og sette fart på innovasjonen på en ny måte.

- Vi håper at denne unike verktøykassa gjør at vi blir enda flinkere til å levere på formålet vårt, som er å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand.

Hvordan opplever du at Cultivas omdømme er i regionen?

– Det er nok veldig delt. Vi er veldig synlige og mye av det vi gjør blir diskutert. Og det tenker jeg er fint. Vi forvalter verdier som er betydelige, og det vi gjør treffer hjertet i samfunnet. Det forholder ikke folk seg likegyldig til.

Kunstsilo åpner snart dørene, hva har deres rolle der gjort med omdømmet?

– Det har jo medført en langvarig debatt. Men Kunstsilo er en investering som treffer formålet vårt midt i blinken, så jeg tenker vi står stødig i den. Men vi kunne nok vært flinkere til å formidle det og forklare det.

Er formålet deres misforstått?

– Jeg tror vi har hatt noen strategier som har gjort at formålet er blitt litt utydelig. Det gjelder ikke minst barnestrategien, som varte til 2020. På slutten av den kom Kunstsilo-investeringen. Og barnestrategien tok, som de andre strategiene, høyde for å være åpen for uforutsette muligheter. Men av noen ble det tolket som at man stjal fra barn når man gjorde andre investeringer. Da kom strategien i veien for formålet, for det er faktisk formålet som er førende.

Hvordan forholder du deg til de sterke meningene om det dere gjør?

– Jeg tenker at vi må bli flinkere til å fortelle hva formålet vårt er, ettersom det er det som styrer oss. Av og til tenker jeg jo også at det er en del som ikke er så interessert i å høre hva vi sier. Sånn vil det vel alltid være, og det lever vi greit med.

Er det «the name of the game» at en slik stiftelse skal være kontroversiell?

– Det er jo fint hvis det ikke trenger å være eksplosivt hele tiden. Samtidig er noe av styrken til kunst- og kulturfeltet at det får i gang debatter.

 

Hva slags ledertype er du?

– Jeg er en leder som prøver å få alle med i én felles retning, og som vil ha frem et mangfold av meninger på veien. Jeg mener at det er utrolig viktig med uenighetskultur, og det er nok derfor jeg står godt i uenigheten rundt Cultiva. Jeg er mindre flink med folk som ikke har selvdrevet motivasjon. Jeg kan dure litt frem og ikke helt se at noen har falt av lasset eller meldt seg ut. Det er noe jeg jobber med.

Hva blir aller viktigst for Cultiva fremover?

– Vi vil at regionen skal være et naturlig sted å se til i forbindelse med digitalisering. At det skal sitte en unik kompetanse her, som man kjenner til også andre steder. Med digital innovasjon kan vi virke langt utover regionen, og likevel sikre arbeidsplasser hjemme. Det er ganske nytt. Og ganske kult.

Tre prinsipper for ledelse:

Stort handlingsrom med tydelig retning 

God balanse mellom ansvar og myndighet

Man har to ører og en munn

Kirsti Mathiesen Hjemdahl

Daglig leder i Cultiva.

Alder: 56.

Familie: Gift, to barn.

Fra: Kristiansand.

Bakgrunn: Doktorgrad i etnologi. Tidligere forskningssjef i NORCE, professor II ved UiA og seniorforsker i Agderforskning.