- Jeg stiller høye krav til både meg selv og spillerne mine. Jeg er ikke interessert i å trene i femtedivisjon, sier Agnes Berntsen, hotelldirektør og eier, Utsikten Hotell Kvinesdal.

Fargerike utsikter

Hotellsjef Agnes Berntsen er blitt kjent for å snu røde tall til suksess. Det krever tøff ledelse, og en liten porsjon galskap.

TEKST JAN FRANTZEN
FOTO ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND

Nå begynner jeg å bli litt nervøs, sier Berntsen, og går et skritt nærmere kanten på taket.

Men det er ingen fare. Det er først og fremst spektakulært.

– Det er ikke mange som får komme opp på taket, altså. Men vi får gjøre et unntak for å vise frem utsikten, smiler hotellsjefen.

For det er den som har gitt navn til hotellet. Det er utsikten som gjør det spesielt.

Agnes Berntsen tok turen til Kvinesdal i 2019, for å gjøre det hun gjør best. Skaffe resultater.

I en Tarantino-film ville hun blitt omtalt som «the cleaner». Den som blir tilkalt for å rydde opp. Det er riktignok litt mindre blodig i hotellbransjen, men det er betydelige oppgaver hun tar på seg.

– Det er blitt mitt lodd i livet å gå inn og rydde opp. Det er jo det jeg kan: Å bygge gode team rundt meg, og få folk til å utrette noe sammen. Jeg er fotballtreneren som får laget til å prestere, sier Berntsen.

Berntsen har full kontroll på kronologien i det hele. Og hun forteller i mitraljøse-tempo: Hotellkarrieren begynte i Stavanger. Året var 1993. Berntsen hadde jobbet i SAS i flere år, og etter hvert søkt seg til Kastrup i København. Men der savnet hun hjemlandet.

– Da var det en spennende jobb ledig på Hotel Alstor i Stavanger. Og det var mye å rydde opp i. Det tiltrakk meg, forteller 59-åringen, som hadde spesialisert seg innen markedsføring og ledelse på Rogaland Distriktshøgskole.

På Alstor gjorde hun fort noen endringer. Såpass store at hun ble kalt inn på teppet til ledelsen.

– Da sa jeg «Hvis jeg skal gå her og være pynt, så er jeg feil person. Da kan jeg gå ut døra med en gang. Hvis dere skal ha resultater, kan dere lukke døra og så skal jeg gi gass». Og så ble det sånn da, forteller hun.

For med Berntsen er det alt eller ingenting. Det er «all in» når hun setter i gang.

– Jeg har det litt i blodet. Jeg liker å styre. Hvis man sitter i en båt og den nærmer seg et skjær, så må man faktisk rappe roret. Man kan ikke bare sitte og vente på at det smeller, sier hun.

14 år på Fevik. Familien ville egentlig at hun skulle bli lege eller tannlege. Det passet henne dårlig. Da ble det ytret ønske om at hun kunne bli advokat. Det fristet heller ikke.

– Jeg orket ikke lese alle de bøkene. De hadde sikkert kastet meg ut av rettssalen uansett. Jeg har jo ingenting der å gjøre, sier hun.

I stedet ble det hotellrydding. Og etter nok en vellykket snuoperasjon, denne gang på Hotell Jæren, dukket det i 2003 opp en mulighet på Strand Hotel Fevik. Hvor de ikke hadde tjent penger på mange år. 

– De hadde tre ansatte som ikke visste om de hadde jobb uka etterpå. Men jeg sa «gi meg to år, så skal vi få dette til». Jeg sa også at vi skulle bli blant de beste hotellene på Sørlandet. Så er det jo sånn her i landet at man skal ikke tro man er noe. Men ærlig talt, det finnes bare én av deg, av åtte milliarder mennesker i verden. Det er klart du er noe.

Berntsen lyktes med å tjene penger allerede året etter. Og da hun forlot hotellet etter 14 år, var det med 45 årsverk og 70 personer på lønningslista.

Galskap

I 2019 gikk turen til Kvinesdal, hvor Utsikten i fjor hadde et overskudd på 1,2 millioner – etter mange år med underskudd. Og hotellet reflekterer sin sjef. Det er fargerikt og gjennomført. Det skiller seg ut i mengden. 

 

Så. Tilbake til denne vinnerkulturen. Hvordan skaper man den?

– Med arbeidsglede, vennskap, kunnskap, lidenskap og en liten porsjon galskap, sier hun.

– Hva mener du med galskap?

– Et eksempel. To uker før jeg skulle slutte på Fevik, lå jeg i senga på morgenen og tenkte at jeg hadde lyst til å fly. To timer etterpå hadde jeg booka helikopter, og på den siste dagen fløy jeg fra Fevik til Kristiansand. Det ble skikkelig oppstyr og et 12-minutters innslag på NRK. Man må by litt på seg selv. Lage litt rabalder, sier hun. Og henter frem flere fotballmetaforer. 

Høye krav

Pandemien var tøff for de fleste, og litt ekstra tøff for hotellbransjen. Men de siste årene har Berntsen funnet en driftsmodell som er perfekt for Utsikten.

– I stedet for å stenge hotellet i helgene i vinterhalvåret slik andre gjør, har vi funnet en mellomløsning fra januar til over påske. Vi kan ikke ha full bemanning i håp om at det kommer et par østlendinger som skal besøke en tante. Men vi snur oss rundt hvis vi får forespørsler fra bedrifter.  Vi kjører et smartkonsept i helgene, og taper ikke én gjest på det, sier hun.

Berntsen er en type sjef man ikke forholder seg likegyldig til. Hun forteller om nære bånd til ansatte, men også en og annen trøblete relasjon.

– Jeg stiller høye krav til både meg selv og spillerne mine. Jeg er ikke interessert i å trene i femtedivisjon. Med all respekt for de som gjør det – det gidder jeg ikke. Jeg vil være i øverste divisjon, og da må jeg ha spillere på det nivået også. Hvis de ikke ønsker det, så blir jeg nok litt irritert og tenker at de heller kan finne seg noe annet. Jeg kan være tøff, og jeg kaller en spade for en spade. For det funker. Og det er jo ikke noe personlig. Det går jo ikke på om du er et godt eller dårlig menneske, det handler bare om å være rett person på rett plass. En spiller som fungerer utmerket i Start, fungerer jo ikke nødvendigvis i Viking.

Agnes Berntsen (59)

Hotelldirektør og eier, Utsikten Hotell Kvinesdal

Alder: 59

Familie: Gift

Fra Sandnes

Bakgrunn: Tidligere hotelldirektør og medeier Strand Hotel Fevik, hotelldirektør Hotell Jæren, markedssjef Telenor Bedrift og driftssjef/hotellsjef, Hotell Alstor

Ser på: Nyheter

Leser: Aviser

Hører på: Nyheter

Gir meg energi: At gjestene trives