Frysepinnen

Chinni er en selverklært frysepinne. Likevel elsker hun jobben i -22 grader.

Tekst: Liv Eva Kirkesæther
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

 

Hvordan havnet du på ASKO?

Min bror var nestleder her, og fortalte meg om oppgavene. Jeg syntes det hørtes gøy ut, og oppdaget at det er en veldig fysisk jobb. Jeg begynte imidlertid på tørrlageret, altså ikke her på frysa. Også er det motiverende med et prestasjonsbasert lønnssystem.

Blir det konkurransepreget mellom dere som jobber her?

Jeg var heldig med min første gruppe, for vi motiverte hverandre veldig på å «jakte plukken». Jeg ville bli en av de bedre, men hadde ikke store forventninger siden jeg ikke var så trent og er ganske liten. Ofte er det en fordel å være sterkere siden det kan være tungt, men for min del tror jeg at jeg kompenserte mye med å være fokusert og bruke hukommelsen.

Men fordelen er at jeg ikke trenger bøye meg så langt ned!

Men nå jobber du hele dagen i -22 grader. Hvordan takler du det?

Mye handler om å knekke kleskoden. Og går man inn der for å ha det behagelig og «plukke null» (akkurat det som er forventet, red.anm.), så kan det bli kaldt. Det er også litt mindre sosialt på frysa, rett og slett fordi det er så kaldt at man ikke kan stoppe opp lenge. Finner du kleskoden, og plukker raskt, så er det fint.

Hva er kleskoden, da?

Jeg har ull, fleece og treningstights under heldressen. Gode votter på hendene, men vanlige sokker på føttene, for jeg synes skoene er helt fine. Jeg føler det blir som å gå med stive slalåmsko hvis jeg bruker tykke sokker. Faktisk synes jeg det var vanskeligere å kle seg riktig på kjøla, for der er det verken varmt eller kaldt, og kan bli ganske varmt hvis en holder høyt tempo.

Chinni Lien Nham (31) har jobbet som lagermedarbeider i ASKO i 13 år. Hun er kjent som den «lengstlevende» kvinnen på frysa.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Jeg bruker fem-ti minutter på å kle på meg, stempler inn, henter terminal, headset og trucken, og så er det bare å klargjøre seg selv med lue og buff. Ordren får vi på ørene av en robot med «ekte» stemme, og da er det mye informasjon å ta inn som kanskje er vanskelig når man er helt ny. Da får vi for eksempel antall kubikk, og hvilken kunde det er, og antall kolli. Det skiller gjerne en del på Kiwi og Joker, for eksempel. Frysa er egentlig ganske lett, fordi det er så mange firkanter der – frosne grønnsaker og is i perfekte størrelser. På storhusholdning er det mye mer forskjellig.

Tror du at du er bedre enn mange til å takle vinteren?

Nei! Jeg er en frysepinne. Nå i vinter frøs jeg hele tiden ute.

Hvordan opplever du kulden på frysa annerledes enn kulden ute?

Kulden på frysa er jo kaldere og mer stikkende. Men når du er der inne, så er du i konstant bevegelse, og det gjør det lettere å forholde seg til.

Mens mange av oss gleder oss til skikkelig sommer, hvordan er det å forbli inne i -22 grader?

Det kan være krevende hvis man er forkjølet. Men når det er skikkelig varmt ute, får man faktisk sjokk når man kommer ut. Da kan jeg bli skikkelig trøtt og døsig, og må være obs på å ikke legge meg nedpå når jeg kommer hjem.

Chinni Lien Nham (31)

Yrke: Lagermedarbeider ASKO i 13 år

Funfact: «Lengstlevende» kvinne på frysa, og kjent som et effektivt råskinn blant kollegaene