Fulgte drømmen til New York

Fotograf Marte Haraldsen ville heller ha det tøft i en verdensmetropol, enn hjemme i lille Norge.

Tekst: Jan Frantzen
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Du jobbet i flere år i New York, hvorfor dro du dit?

– Det var eventyrlyst som lå bak den avgjørelsen. Jeg hadde en drøm om å bo i New York, jobbe med de flinkeste og lære faget ordentlig. Jeg tenkte at det ville være vanskelig å slå seg opp som fotograf uansett, så hvorfor ikke heller ha det vanskelig i New York?

Hvordan får man oppdrag i en by med så sterk konkurranse?

– Man må bli kjent med masse folk som er i bransjen, og gå gjennom kontakter. Det krever litt, men når man har lyst til å være i de miljøene, er det først og fremst veldig spennende og gøy.

Hva var det viktigste du lærte i New York?

– Det aller viktigste var å jobbe hardt, når som helst på døgnet. Det er egentlig ikke sånn man gjør det i Norge, men i New York forventes det. Og så er det kjempeviktig å være proff og å skape langsiktige relasjoner.

Du har også jobbet mye med retusjering, et begrep som har fått en litt negativ klang?

– Retusj gjort på en god måte har jeg ingenting imot. Det er nesten som en kunstform, og en prosess som tar lang tid. Brukes det som et verktøy til å jobbe med farger, kontrast, skygger og highlights, uten å forandre på menneskers anatomi og figur, synes jeg det er et veldig spennende hjelpemiddel. 

Når alle går rundt med et kamera i lomma, vet flere hva som kreves for å ta virkelig gode bilder. Det har gitt Marte Haraldsen mer jobb.

Hvordan  vil du beskrive din stil som fotograf?

– Jeg prøver å ta bilder som er «high end», og vil at uttrykkene skal være naturlige og ekte, slik at man kan bruke bildene i mange år framover.

 

 

​Hva er den viktigste forskjellen på å være fotograf nå og da du begynte?

 

– Før var det få som var interessert i faget, men i dag er jo alle fotografer. Og det har faktisk gitt mye mer jobb, for nå vet flere hvor vanskelig det er å fange de fine øyeblikkene.​ 

Marte Haraldsen

Fotograf og etterbehandler i Marte Haraldsen foto & postproduksjon.

Tre ting jeg har lært:

1. Alt du gjør er en attest.

2. Gå for de jobbene du ønsker flere av.

3. Omgi deg med folk som spiller hverandre gode.