På veien vil Ung Start styrke samarbeidet mellom NAV, fylkeskommunen med fag- og yrkesopplæring, opplæringskontor (OTEK) og bedrifter som tar imot unge lærlinger. Arbeidsgruppen ledes av Næringsforeningen og består av representanter fra alle aktørene. Prosjektet er en del av Flere i arbeid, initiert av Kristiansand kommune.
- Med Ung Start ønsker vi å gi alle en mulighet. Phillip og Dennis kuttet videregående skole av ulike årsaker, men her får de mulighet til å komme inn i en bedrift og lære mer gjennom praksis. I tillegg får de ispedd skoledelen som en del av kvalifiseringsløpet, sier Rune Byremo, arbeidsgruppeleder og prosessleder for piloten.
For å få til dette er det mange som må snakke sammen, og Byremo mener pilotprosjektet er viktig for å avdekke hvilke hindre som står i veien når en bedrift skal ta imot kandidater som Dennis og Phillip. Tilbakemeldingen fra næringslivet, er at de opplever det som ressurskrevende og utfordrende å manøvrere blant de offentlige aktørene.
Erfaringene fra prosjektet skal brukes til å utvikle en ny modell som skal gjøre det enklere for de som kommer etter. Den skal sette standarden for hvordan man fremover skal følge opp kandidatene. Det skal bli enklere for bedriftene, lærlinger og apparatet rundt.
Viktig for ungdomsgarantien
Modellen er allerede under utvikling, og det er avdelingsleder i NAV, Monica Hurley, glad for. Hun viser til Ungdomsgarantien som ble innført i NAV, i fjor sommer. Den skal sikre god og tett oppfølging av unge mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å fullføre utdanning og komme i arbeid.
- Det får vi ikke til alene i NAV, vi er avhengig av et godt samarbeid med næringsliv og Fylkeskommune. Pilotprosjektet er en viktig start på dette arbeidet, sier Hurley.
Helge Ødegård Hovland, rådgiver i Agder fylkeskommune, mener Ung Start-piloten utforsker en samarbeidsmodell som kan bli avgjørende for å nå det overordnede målet om å få utdannet flere fagarbeidere.
Færre skal falle utenfor, og flere skal fullføre sin opplæring. Det er viktig for å få økt levekårene på Agder. Dette samarbeidet gjør at vi kan få til mer, og gi bedre oppfølging, sier Hovland.