I 2024 har fagrådet Flere i arbeid videreført arbeidet med å styrke arbeidsinkluderingen og sikre at virksomheter får tilgang til kvalifisert arbeidskraft. Som næringslivets stemme i programmet Flere i arbeid (2021–2025) har gruppen bidratt til å styrke samarbeidet mellom næringslivet og offentlige aktører, blant annet gjennom en formalisert samarbeidsavtale med Nav. Flere tiltak og verktøy for inkluderende rekruttering er nå ferdigstilt og tatt i bruk, og programmet har fått økt oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt.
Mandat
Fagrådet Flere i arbeid arbeider med tre hovedsatsninger:
-
Fleksible kvalifiseringsløp – skaper flere veier inn i arbeidslivet.
-
Verktøy for inkluderende rekruttering – gjør det enklere for virksomheter å rekruttere utradisjonelt.
-
Mobilisering av næringslivet – øker bevisstheten om verdien av mangfold og nye rekrutteringsmetoder.
Aktiviteter
I 2024 har Flere i arbeid-programmet tatt viktige steg fra pilotprosjekter til implementering og videreutvikling. Bedriftspakken – 5 steg til en ny kollega har blitt en etablert modell for arbeidsgivere som ønsker å rekruttere utradisjonelt. Etter piloteringen har stadig flere virksomheter tatt verktøyet i bruk, og Nav har gjennomført opplæring av Nav-veiledere. En samarbeidsavtale mellom Nav og Næringsforeningen formaliserer samarbeidet og sikrer at modellen videreføres.
For unge uten fullført utdanning har Ung Start åpnet nye muligheter ved å kombinere kvalifisering og arbeid. Piloten har vært vellykket, og modellen videreføres nå gjennom Ung Start Jobbskolen, med Nav som prosjekteier.
Flere i arbeid-garantien ble lansert for å gi arbeidsgivere en mer forutsigbar vei inn til støtteordninger og veiledning. Med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank skal modellen piloteres i 2025, med mål om å forenkle prosessen for virksomheter som ønsker å bidra til arbeidsinkludering.
Programmet har fått økt politisk og faglig oppmerksomhet. Erfaringene brukes i innspill til politiske prosesser, og et forskningssamarbeid med Universitetet i Agder, NORCE og OsloMet skal gi innsikt i hvordan slike tiltak kan videreutvikles for å møte behovene til både ungdom og arbeidsgivere.
Fagrådet Flere i arbeid
Gruppen har hatt jevnlige møter gjennom året og spiller en viktig rolle i å knytte næringslivets erfaringer til utviklingen av programmet. Gruppen består av:
Likestilt arbeidsliv
Næringsforeningen har i 2024 videreført samarbeidet med Likestilt arbeidsliv for å utvide sertifiseringsordningen nasjonalt. Som en del av denne satsingen ble rekrutteringskampanjen «En stafett for fremtiden» lansert. Gjennom Næringsalliansen i Agder og Næringsforeningen i Norge legges det til rette for en nasjonal satsing, med mål om å engasjere flere virksomheter i arbeidet for et mer likestilt og inkluderende arbeidsliv.
Vekst i Sør
Vekst i sør er et regionalt samarbeidsprosjekt med mål om å øke Agders attraktivitet og styrke inntrykket av regionen som en fremoverlent, innovativ og bærekraftig arbeids- og næringslivsregion. Dette vil på sikt bidra til økt kompetansetilflytting og næringsutvikling.
Vekst i Sør startet som et ideelt forprosjekt i februar 2024 og har vært ledet av Trond Backer på vegne av Næringsalliansen i Agder sammen med Susanne Lende fra næringsavdelingen i Kristiansand kommune. Styringsgruppen har bestått av representanter fra Universitet i Agder, GCE NODE, Eyde-klyngen, Agder fylkeskommune, Lister nyskaping, Arendal kommune og Grimstad kommune. NiKR har gjennom året også vært operativt involvert som deltakere i en bredt sammensatt prosjektgruppe.
Forprosjektet har fått støtte fra fylkeskommunen og levert på alt fra analyser/rapporter, budskapsplattform, medieplaner, kronikker, kommunikasjonskonsept (“Vurder Agder”) til deltakelse/innsalg på en rekke konferanser og møter. I løpet av våren 2025 skal det søkes midler fra det offentlige og det private næringsliv til et langsiktig hovedprosjekt.