Våre prosjekter

Næringsalliansen  

Næringsalliansen i Agder er en samlet stemme for Agders næringsliv og løfter relevante saker som angår hele regionen. Næringsalliansen fikk i 2024 to nye medlemmer, og hadde ved utgangen av 2024 NiA 13 medlemmer (næringsforeninger, næringshager og innovasjonsselskap). Nikr har hatt sekretariatsfunksjon for Næringsalliansen med Trond M. Backer som sekretariatsleder og Tina McDougall som koordinerer arbeidet. Agder fylkeskommune og Sparebanken Sør er hovedsamarbeidspartnere. 

Næringsalliansen har hatt god aktivitet i 2024. Både med interne samlinger, offentlige uttalelser og kontakt knyttet på tvers av aktører i regionen. I 2024 har det blant annet vært gjennomført fire interne samlinger, samlinger med respektive styrer, samlinger med Stortingets Agderbenk, Agdersamling under Arendalsuka og Agderkonferansen. Utvalgte deltakere i Næringsalliansen møter også på vegne av alliansen i ulike utvalg og prosjekter (som Fremtidens havvind, Sørlandets samferdselsløft, Karrieresprang, Likestilt arbeidsliv, Vekst i sør). Fokusområdene til NiA for 2024 har vært: vei og infrastruktur, grønne verdikjeder og Agders omdømme. 

Næringspolitikk og politisk påvirkning har spilt en større rolle i år for alliansen. I politiske saker og påvirkning er det næringsforeningene i alliansen som tar initiativ og følger opp. Vi har arbeidet med å forbedre vår kapasitet og vårt arbeid innen politisk påvirkning, både lokalt og nasjonalt. For å være tett på det som skjer nasjonalt etablerte Næringsalliansen høsten 2024 et Oslo-kontor. Det har vært viktig å knytte tettere kontakt med Agderbenken, og få mer kjennskap til hvordan prosessene nasjonalt gjennomføres. Det har vært to større politiske møter på kontoret, i tillegg til møter med politikere og sitteplasser når representanter i alliansen er i hovedstaden. 

For å samle regionens aktører rundt noen viktige saker, var Næringsalliansen i 2024 initiativtaker til to bransjesamlinger. Hvor ledere av bransjeorganisasjoner og klynger ble invitert til å diskutere saker for regionen og hvordan gå frem for å kommunisere et felles budskap. Initiativet henger sammen med satsingen i Oslo og behovet for en tydelig prioritering. Se ellers omtale av oslokontor og bransjesamlinger under avsnittet om nasjonal påvirkning.  

Om:sør  

Fra 2024 ble bærekrafts-prosjektet Næringsalliansen har med UN Global Compact igangsatt. Prosjektet har som mål å styrke bærekraftkompetansen og stimulere til bærekraftig omstilling blant små og mellomstore bedrifter (SMB) i Agder. Det ble i 2024 ansatt flere på Agders regionskontor hos UN Global Compact for å arbeide spesifikt med bærekraft i regionen. Dette er et prosjekt som er finansiert av Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør. Inn i prosjektteamet sitter Tina McDougall på vegne av Næringsalliansen. 

Ved sommeren fikk prosjektet ny profil og nytt navn; Om:sør. Da ble også nettsiden omsor.no lansert. En nettside som samler det som skjer innen bærekraft i regionen. Prosjektet tilbyr også informative arrangementer og kompetanseprogram innen bærekraft.

Flere i arbeid

I 2024 har fagrådet Flere i arbeid videreført arbeidet med å styrke arbeidsinkluderingen og sikre at virksomheter får tilgang til kvalifisert arbeidskraft. Som næringslivets stemme i programmet Flere i arbeid (2021–2025) har gruppen bidratt til å styrke samarbeidet mellom næringslivet og offentlige aktører, blant annet gjennom en formalisert samarbeidsavtale med Nav. Flere tiltak og verktøy for inkluderende rekruttering er nå ferdigstilt og tatt i bruk, og programmet har fått økt oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt. 

Mandat 
Fagrådet Flere i arbeid arbeider med tre hovedsatsninger:  

  1. Fleksible kvalifiseringsløp – skaper flere veier inn i arbeidslivet. 

  1. Verktøy for inkluderende rekruttering – gjør det enklere for virksomheter å rekruttere utradisjonelt. 

  1. Mobilisering av næringslivet – øker bevisstheten om verdien av mangfold og nye rekrutteringsmetoder. 

Aktiviteter 

I 2024 har Flere i arbeid-programmet tatt viktige steg fra pilotprosjekter til implementering og videreutvikling. Bedriftspakken – 5 steg til en ny kollega har blitt en etablert modell for arbeidsgivere som ønsker å rekruttere utradisjonelt. Etter piloteringen har stadig flere virksomheter tatt verktøyet i bruk, og Nav har gjennomført opplæring av Nav-veiledere. En samarbeidsavtale mellom Nav og Næringsforeningen formaliserer samarbeidet og sikrer at modellen videreføres.  

For unge uten fullført utdanning har Ung Start åpnet nye muligheter ved å kombinere kvalifisering og arbeid. Piloten har vært vellykket, og modellen videreføres nå gjennom Ung Start Jobbskolen, med Nav som prosjekteier.  

Flere i arbeid-garantien ble lansert for å gi arbeidsgivere en mer forutsigbar vei inn til støtteordninger og veiledning. Med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank skal modellen piloteres i 2025, med mål om å forenkle prosessen for virksomheter som ønsker å bidra til arbeidsinkludering. 

Programmet har fått økt politisk og faglig oppmerksomhet. Erfaringene brukes i innspill til politiske prosesser, og et forskningssamarbeid med Universitetet i Agder, NORCE og OsloMet skal gi innsikt i hvordan slike tiltak kan videreutvikles for å møte behovene til både ungdom og arbeidsgivere. 

Fagrådet Flere i arbeid 

Gruppen har hatt jevnlige møter gjennom året og spiller en viktig rolle i å knytte næringslivets erfaringer til utviklingen av programmet. Gruppen består av:  

  • Hege Gabrielsen (PwC), leder av ressursgruppen 

  • Hege Nilsen (Varodd Arbeid og Inkludering, Varodd Utvikling) 

  • Jan Berhus (Brandsdal Group) 

  • Randi Granvold (Advokatfirma Tofte Hald) 

  • Kristin Frigstad (Clarion Hotel Ernst) 

  • Rolf Michaelsen (Qualified Professionals) 

  • Lene Merethe Liodden (Mechatronics Innovation Lab og NODE Eyde Women) 

  • Kristine Storesletten Sødal (Arkivet) 

  • Trond Bjorvand (Bitpro) 

  • For Næringsforeningen: Helena Frustøl Andås, Rune Byremo og Anna Ravnaas 

Likestilt arbeidsliv  

Næringsforeningen har i 2024 videreført samarbeidet med Likestilt arbeidsliv for å utvide sertifiseringsordningen nasjonalt. Som en del av denne satsingen ble rekrutteringskampanjen «En stafett for fremtiden» lansert. Gjennom Næringsalliansen i Agder og Næringsforeningen i Norge legges det til rette for en nasjonal satsing, med mål om å engasjere flere virksomheter i arbeidet for et mer likestilt og inkluderende arbeidsliv. 

Vekst i Sør  

Vekst i sør er et regionalt samarbeidsprosjekt med mål om å øke Agders attraktivitet og styrke inntrykket av regionen som en fremoverlent, innovativ og bærekraftig arbeids- og næringslivsregion. Dette vil på sikt bidra til økt kompetansetilflytting og næringsutvikling. 

Vekst i Sør startet som et ideelt forprosjekt i februar 2024 og har vært ledet av Trond Backer på vegne av Næringsalliansen i Agder sammen med Susanne Lende fra næringsavdelingen i Kristiansand kommune. Styringsgruppen har bestått av representanter fra Universitet i Agder, GCE NODE, Eyde-klyngen, Agder fylkeskommune, Lister nyskaping, Arendal kommune og Grimstad kommune. NiKR har gjennom året også vært operativt involvert som deltakere i en bredt sammensatt prosjektgruppe.  

Forprosjektet har fått støtte fra fylkeskommunen og levert på alt fra analyser/rapporter, budskapsplattform, medieplaner, kronikker, kommunikasjonskonsept (“Vurder Agder”) til deltakelse/innsalg på en rekke konferanser og møter. I løpet av våren 2025 skal det søkes midler fra det offentlige og det private næringsliv til et langsiktig hovedprosjekt.